Hoppa till innehåll

Böcker

Markus och Frida Torgebys böcker har översatts till ett dussin språk och inspirerat människor världen över till ett enklare liv. Nu är duon aktuella med Nya boken En plats på jorden, där vi får följa arbetet när Markus (och resten av familjen) bygger en stuga för familjen i väglöst land. De tolv kvadratmeterna saknar el och rinnande vatten – men har en värmande kamin och vidunderlig utsikt över fjällen.

En plats på jorden ställer frågan: Vilka platser och människor är viktiga just för dig? Markus och Frida Torgeby försöker leva i enlighet med de svar som de själva funnit och format under sina 20 år tillsammans. Boken är rikt illustrerad med Fridas fotografier från familjelivet, arbetet med stugan och de omgivande Jämtlandsfjällen.

I nya En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv skriver Markus Torgeby om det vi har allra närmast oss: husen vi lever i. Läsaren får följa arbetet när Markus bygger en stuga för familjen i väglöst land. De 12 kvadratmeterna saknar el och rinnande vatten men har en värmande kamin och vidunderlig utsikt över fjällen. Med goda råd, smarta genvägar och 1,5 timme tillhörande pedagogiska Youtube-instruktioner visar Markus hur vem som helst kan bygga sig ett eget ”gömställe” där tiden går lite långsammare. 

Boken är också en livsfilosofisk resa genom de rum som betytt mycket för Markus, hustrun Frida och de tre döttrarna. Källaren på Öckerö där Morfar lagade fiskegarnen och Mormor förberedde bagebrödet. Kåtan där Markus bodde ensam i skogen under fyra år. Huset utanför Undersåker som Markus och Frida själva byggt bit för bit. 

 

I den vackra fyrfärgsboken Sova ute berättar Markus om sitt och familjens utomhusliv och hur det hjälpt dem till ett liv i balans. Boken är också pepprad med handfasta råd: Varför är renskinn bättre än liggunderlag? Hur torkar man snabbast ett par blöta sockar? Vilken grässort är skonsammast mot stjärten när man skitit i det gröna?

– Jag tror på att sova ute, omgiven av raka granar, mörker och kyla. Ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna, se andedräkten sprida ut sig som ett tunt moln framför ögonen. Det sker något när man är omgiven av ett rum som är oändligt, säger Markus.

Sova ute är en vardagsfilosofisk inspirationskälla för såväl erfarna äventyrare som den som gör sig redo för sin första skogsutflykt.

Löparens hjärta

Markus Torgeby är den stora löpartalangen som 20 år gammal bosatte sig i en kåta i den jämtländska skogen. Där levde han under fyra år som en eremit.
Så vad var det som fick honom att lämna allt? Och vad lärde han sig av att leva ensam i skogen?

Löparens hjärta handlar om att våga gå sin egen väg och den kraft som finns att hämta i ensamheten och naturen. Markus Torgeby vänder sig till alla som har funderat på att kliva av ekorrhjulet, och ställer sig frågande till mycket av det som vi andra tar för självklart, inklusive den löpartrend som svept över Sverige de senaste åren.

”Läst Löparens hjärta av Markus Torgeby. Inser att jag lever helt fel men för sent är det först när det är för sent.”
Bodil Malmsten

”Den vackraste bok jag läst.”
Rune Larsson, ultradistanslöpare